Dodenherdenking 2019

Op zaterdag 4 mei vond in Asten de 4 mei-herdenking plaats, georganiseerd door de gemeente Asten en het Sint Jorisgilde.

Voorafgaand aan de kranslegging, vendelhulde, twee minuten stilte en het Wilhelmus in het Moussaultpark was er een bijeenkomst in De Klepel.

Er waren twee verhalen te zien en te horen over hoe de Tweede Wereldoorlog in Asten beleefd werd. De muzikale omlijsting werd verzorgd door Muziekvereniging Sancta Maria uit Ommel en gemengd koor Amuze uit Asten.

Burgemeester Hubert Vos hield de volgende toespraak:

Dames en heren,

De laatste jaren wordt regelmatig uitgebreid ingegaan op vragen als ‘hoe kunnen we in het heden en in de toekomst het best stilstaan bij de Tweede Wereldoorlog en de verantwoordelijkheid voor onze vrijheid?’

‘Wat is het verhaal dat we onze kinderen en kleinkinderen willen vertellen?’

En ‘hoe kunnen we 4 en 5 mei zo invullen, dat iedereen zich erbij betrokken voelt?

Dit jaar sluiten we met het jaarthema “In vrijheid kiezen” aan bij de viering van 100 jaar algemeen kiesrecht en de waarden, die daarachter schuilgaan namelijk een gelijke behandeling ongeacht geslacht, afkomst of religie, vrijheid van meningsuiting, onafhankelijke rechtspraak en respect voor minderheden.

Wat er in de Tweede Wereldoorlog gebeurd is, is dat een democratische rechtsstaat totaal buitenspel is gezet en dat alle grondrechten met voeten zijn getreden. Vrijheid van godsdienst en vrijheid van meningsuiting bijvoorbeeld deden er niet meer toe.

De oorlog toont vele verschillende beelden.

Beelden van de Duitse inval, legervoertuigen, militairen, bommenwerpers en schuilkelders, onderduikadressen en concentratiekampen, gevechten en evacuaties.

De bezettingstijd laat beelden zien van angst, moed, verzet, dilemma’s, verraad, vriendschap, doden, slachtoffers en vluchtelingen.

We staan stil bij 4 mei en opnieuw worden verhalen verteld.

De kracht van het persoonlijke verhaal.

De verhalen ontroeren, omdat ze de essentie van het leven heel nabij brengen. Ze gaan over uiteraard de dood en over de diep gevoelde ellende, pijn, angst , onmacht en vernedering.

Blijf de verhalen vertellen, ze brengen immers een waarde over.

Het belang van herdenken.

Vandaag zijn we samen om onze oorlogsslachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog te herdenken.

Dat zijn:

Allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en daarna in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Dodenherdenking met kranslegging is zinnig.

We zijn twee minuten stil

4 en 5 Mei dichter bij elkaar.

We zien beelden van de Bevrijding.

Meer samenhang tussen 4 en 5 mei is de wens van velen.

We willen beter naar voren laten komen dat we feest nu alleen kunnen vieren doordat we het ooit níet konden vieren.

Dit jaar en volgend jaar viert Nederland, Brabant, de Peel en Asten, dat de Tweede Wereldoorlog 75 jaar geleden werd beëindigd en dat we sindsdien weer in vrijheid leven.

Heel Brabant staat dankzij Brabant Remembers hierbij stil.

In 2019 is het 75 jaar geleden, dat de Peelgemeenten zijn bevrijd.

Museum Klok & Peel heeft daarom het project Death Valley de Peel opgezet. Met een tentoonstelling, een verhalenbundel, een educatieprogramma en tal van afgeleide, uiteenlopende activiteiten op verschillende lokaties herdenken we met velen, dat de Peel 75 jaar eerder werd bevrijd van vijf jaar onderdrukking.

Binnen deze bijzondere vieringen staan geschiedenis en persoonlijke verhalen centraal.

Dames en heren,

Vrijheid, democratie en mensenrechten zijn een groot goed!

Een gelijke behandeling ongeacht geslacht, afkomst of religie, vrijheid van meningsuiting, onafhankelijke rechtspraak en respect voor minderheden zijn daar uitingen van.

In vrijheid kiezen.

Ik dank u wel.


Siris