Kringdag Asten

Het jubilerende Sint Jorisgilde.

Kringdag Peelland: Middeleeuws spektakel in Asten

vrijdag 5 juni 2015 – 14:45|Maarten Driessen

ASTEN – Voor het eerst in bijna dertig jaar vindt er weer een Kringdag Peelland plaats in Asten. Ter ere van haar 555-jarig bestaan is de organisatie dit jaar in handen van het Astense Sint Jorisgilde, dat een thuiswedstrijd speelt op sportpark ’t Root. Daar, en op andere plaatsen in het dorp vieren de 22 gilden van Kring Peelland hun jaarlijkse feest.

Twee en een half jaar terug startte het gilde al met de voorbereidingen. ”Het is een gigantisch gebeuren. We zijn er zeer intensief mee bezig geweest. Maar we zijn trots dat we dit mogen organiseren”, zegt Harry Span, hoofdman van het gilde. Het programma begint op vrijdag, wanneer de jeugd aan zet is. Op de Astense basisscholen zijn voorafgaand aan de Kringdag minigilden gevormd waarbij de kinderen lessen en demonstraties kregen. Vanaf 15.30 uur trekken de negen jeugdige gilden door het centrum van het dorp, met voorop hun jubilerende leermeesters. Een deskundige jury zal een oordeel vellen over de presentaties en prestaties. Vervolgens vindt om 16.15 uur de prijsuitreiking plaats in gemeenschapshuis De Klepel. Voor het winnende gilde zit de Kringdag er dan nog niet op, want deze groep mag zondag meelopen tijdens de grote optocht. Volgens hoofdman Span is het belangrijk dat de Astense gemeenschap bij de Kringdag betrokken wordt. ”We willen draagvlak creëren binnen het dorp. Mensen laten zien dat het gilde bestaat. Plaatsen zoals Gemert en Deurne zijn echte gildedorpen. Het zou mooi zijn als Asten dat ook wordt.”

Zaterdag
Nadat de jeugd heeft kunnen schitteren is het op zaterdag de beurt aan haar volwassen collega’s. Op zaterdag wordt er om 18.00 uur afgetrapt in de feesttent op het sportpark aan de Beatrixlaan. Dan overhandigt het kringbestuur de kringvaandel aan het Sint Jorisgilde. Tussen 18.00 uur en 18.30 uur vindt er een receptie plaats in verband met het 555-jarig bestaan. De band The Rolling Notes geeft vervolgens om 19.00 uur een voorproefje op het feest dat zal volgen. Want vanaf 20.30 uur barst namelijk het Groot Zomerfeest los, een feestavond die het gilde in samenwerking met voetbalvereniging NWC organiseert. Op het programma staan de Astense band Out of the Blue en de zeskoppige feestband Infinity. De toegang is gratis. Minimale leeftijd voor deze avond is 18 jaar.

Zondag
Het hoogtepunt van de Kringdag is de zondag. Vanaf 13.00 uur vertrekken de 22 gilden vanaf het sportpark voor een massale optocht door de straten van Asten. ”Het is een middeleeuws spektakel. Ieder gilde heeft eigen kostuums. Sommigen wat moderner dan de anderen”, zegt Span. De route is te vinden op sintjorisgilde-asten.nl. Eenmaal terug op het hoofdveld van het sportpark brengen de gilden een indrukwekkende opmars gevolgd door een slangendefilé. Tientallen vendeliers geven een demonstratie van hun kunsten.

Om 15.15 uur starten de wedstrijden trommelen, vendelen, (boog)schieten en standaardrijden. Tevens wordt dan een tentoonstelling in de sporthal van het tegenoverliggende Varendonck-College geopend. Daar presteren alle 22 gilden zich. ”Zo liggen er bijvoorbeeld eeuwenoude attributen. Het is zeer de moeite waard om daar even binnen te wippen”, zegt Span. Ook voor de jeugd is er op zondag van alles te beleven. De Asteiner Blaaskapel brengt vanaf 15.30 uur het feest in de tent op gang. Om 19.00 uur wordt er bekend gemaakt wat iedereen heeft gepresteerd en wie er met de prijzen vandoor gaat. Vervolgens sluit het gilde traditioneel af door het kringvaandel terug te geven aan het kringbestuur.

Kringdag Asten