555-jarig Sint Jorisgilde Asten nog springlevend

ASTEN – Het Sint Jorisgilde Asten bestaat in 2015 555 jaar en organiseert ter ere van dat jubileum de Kringdag Peelland, die op 5, 6 en 7 juni 2015 plaatsvindt. Zo’n 22 gilden zullen op zondag 7 juni de Astense straten vullen met kleur en geluid. Deze optocht eindigt op het hoofdveld van NWC, waar voor de tribune een massale opmars en slangendefilé gehouden wordt. Hierna beginnen de wedstrijden in trommen, vendelen, paardrijden en schieten.

Vrijdag 5 juni wordt een hoogtepunt voor leerlingen van de basisscholen. Alle Astense scholen hebben medewerking toegezegd. De voorbereidingen die in de voorafgaande weken getroffen zijn, moeten s`middags uitmonden in een eigen optocht door het centrum van Asten. Op de voormiddag wordt er door jongens en meisjes op het schietterrein met de luchtbuks geschoten om de jeugdkoning en –koningin.
Op zaterdag 6 juni wordt om 18.00 uur de kringdag officieel geopend door het overhandigen van het kringvaandel door Henk de Hair, deken-hoofdman van de kring aan het Jorisgilde. Aansluitend is er een receptie gevolgd door een grote feestavond met optredens van enkele bands.

De grote dag
Zondag 7 juni is de grote dag, waarop goed weer niet gemist kan worden. Door de medewerking van NWC, KV Klimop en de gemeente is sportpark `t Root het centrum van de activiteiten. Ontvangst van gasten, hoofdlieden en koningen van de deelnemende gilden zal plaatsvinden in de nieuwe kantine van voetbalvereniging NWC. De Eucharistieviering is in de Orangerie van het Klok & Peel Museum. Om 13.00 uur start de optocht door de straten van het dorp. Vanaf 15.00 uur zal de Asteiner Blaaskapel voor de sfeer in de tent zorgen. Rond 18.00 uur vinden de prijsuitreiking en de afsluiting van het festijn plaats.

Organisatie
De Stichting Evenementen Sint Jorisgilde Asten heeft de organisatie op zich genomen. De gildeleden zullen hier intensief bij betrokken worden. De begroting is nog niet rond, zo laat de stichting weten; de sponsoring loopt nog. Door bijdragen van het gilde zelf, het Coöperatie Fonds van Rabobank Peelland Zuid en van het Wit Gele Kruis Fonds Asten was er voldoende basis om te starten.