Bevrijdingsvuur

  • Bericht auteur:
  • Bericht gepubliceerd op:september 19, 2019
  • Berichtcategorie:Asten

In het najaar van 2019 is het 75 jaar geleden dat de Peel bevrijd werd.

Om deze bijzondere mijlpaal te vieren en de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken, ontsteken de Peelgemeenten op donderdag 19 september vanaf 19.00 uur het bevrijdingsvuur van De Peel.

Vanaf de Markt in Asten zal het vuur uitwaaieren over zeven Peelgemeenten. Iedereen is welkom. Na de ceremonie brengen de aanwezige burgemeesters, gilden en lopersgroepen het vuur naar hun gemeente waar het ontstoken zal worden op de dag van de bevrijding. Het is de eerste keer dat de Peelgemeenten samen het bevrijdingsvuur zullen ontsteken.

Het vuur wordt op woensdag 18 september in Eindhoven opgehaald, naar Ommel gebracht waar het zal overnachten in de kerk. Hoewel Someren in 1944 als eerste van de Peelgemeenten is bevrijd, zal de ceremonie, vanwege de kermis in Someren, in Asten plaatsvinden.

Lopers uit de Peelgemeenten halen op 19 september om 18.45 uur het bevrijdingsvuur op in Ommel voor de ceremonie op de Markt in Asten.

Henk van Moorsel, wethouder in Asten, zal de drager zijn van de fakkel. De lopers zullen vooraf gegaan worden door militaire jeeps en de Gemert Firebrigade Pipes & Drums.

Aangekomen op de Markt neemt de burgemeester van Asten, Hubert Vos, het vuur in ontvangst. Hij zal het bevrijdingsvuur ontsteken. Een afvaardiging van alle aanwezige gilden en schutterijen legt vervolgens de hernieuwde eed van trouw af aan de aanwezige burgemeesters.

Hierna is het de beurt aan de burgemeesters van de Peelgemeenten om ieder een fakkel te ontsteken aan het bevrijdingsvuur, waarna die wordt doorgegeven aan de lopers van de diverse gemeenten. Onder tromgeroffel van de gilden zullen de lopers op pad gaan om het vuur naar hun gemeente uit te dragen.