Megakoor trapt Vocaal op de Pedaal

  • Bericht auteur:
  • Bericht gepubliceerd op:juni 25, 2016
  • Berichtcategorie:Asten
Puur Sangh.
vrijdag 24 juni 2016 – 14:07|Maarten Driessen

ASTEN – Een megakoor van 450 zangers en zangeressen vult komende zondag de Markt in Asten. Daar bundelen tien koren uit de gemeente de krachten voor de slotmanifestatie van Vocaal op de Pedaal. Eerder die dag vinden op diverse locaties in Asten en Heusden mini-concerten plaats. De organisatie is in handen van Puur Sangh, dat zijn vijftigjarig jubileum viert.

Puur Sangh viert die mijlpaal graag met de hele gemeenschap. Vocaal op de Pedaal is daarom voor en door Astenaren. “Ook verenigingen die eigenlijk niets met zang hebben, leveren een bijdrage. Zoals NWC en het Sint Jorisgilde”, zegt Ida Verhaar, lid van de projectcommissie. Want zowel de voetbalvereniging als het gilde toveren hun accommodatie om tot concertlocatie. De overige optredens vinden plaats bij In de Gloria, het patersklooster Heilig Hart en Betsie’s Hof in Heusden. Volgens Verhaar moet het vooral een relaxed dagje uit worden. “Het zijn niet de ideale omstandigheden voor het mooiste concert. Veel vindt in de buitenlucht plaats, en daar is het niet muisstil. Ook kunnen er mensen later binnendruppelen.” De insteek is daarom niet te strak, maar lekker losjes. Hoewel ieder koor zich natuurlijk van zijn beste kant wil laten zien. Puur Sangh zeker: “Als je voor het voetlicht treedt, moet het goed zijn.”

‘Als alles is bezonken bekijken we of herhaling de moeite waard is’

Fietsroutes
Het jubilerende koor heeft drie fietsroutes uitgestippeld, die ieder langs drie concertlocaties komen. Naast de concerten zijn er ook diverse kinderactiviteiten ingepland. Zo kan de jeugd vanaf acht jaar luchtbugs schieten bij het gilde en bieden jeugdleiders van NWC voetbalspelletjes aan. Er is keuze uit routes van drie, vijf en veertien kilometer. De routes starten om 13.00 uur bij respectievelijk het Sint Jorisgilde, Betsie’s Hof en NWC. Daar liggen ook de stempelkaarten klaar. Vooraf inschrijven is dus niet nodig. Op iedere locatie zijn twee deelnemende koren te horen. Zo presenteren Incantare en In Between zich bij het gilde, Vocal Surprise en het Astens Mannenkoor bij Betsie’s Hof, Puur Sangh en Erato bij NWC, het Heusdens Gemengd Koor en Amuze bij het klooster en Het Koor en Curandei bij In de Gloria. Keuze genoeg dus.

Meezingen
Om 17.00 uur komen alle koren samen op de Markt voor de slotmanifestatie, die wordt geopend door burgemeester Hubert Vos. Waar het publiek tot dan toe voornamelijk heeft geluisterd, krijgt het tijdens het meezingconcert de kans om wat van zichzelf te laten horen. Alles onder begeleiding van de ervaren rasmuzikanten Stenzel & Kivits en dirigent van Puur Sangh Ad Vergouwen. “We hopen van harte dat de Markt volstroomt en dat veel gebruik wordt gemaakt van de concertjes. Dat we veel kinderen en gezinnen mogen verwelkomen”, zegt bestuurslid en lid van de projectcommissie Anne-Mie Hoefnagels. Het publiek krijgt een meezingbundel in handen gedrukt. Met behulp daarvan kan iedereen meezingen met diverse nummers zoals Oh When The Saints, Brabant en Iedereen is van de Wereld. Ook wordt dan de trekking verricht van de hoofdprijs, waarop iedereen die een volle stempelkaart inlevert kans maakt. De winnaar krijgt een serenade op datum naar keuze, van een koor naar keuze. Het Astens Mannenkoor, Vocal Surprise, In Between en uiteraard Puur Sangh bieden zich hiervoor aan. Na afloop vindt er een afterparty plaats met een optreden van de band Piskefløde, met Astense muzikanten in de gelederen. Mocht er onverhoopt donder en bliksem uit de hemel klappen, dan zet pastoor Scheepers de kerkdeuren open voor het publiek om tijdelijk te schuilen.

Herhaling
Diezelfde dag vindt op het evenemententerrein aan de Lienderweg Spel Zonder Grenzen plaats. Eén van de grootste (sport)evenementen in Asten. Toch verwacht de projectcommissie niet dat het elkaar zal bijten. “Dat is een ander publiek. We hebben één afmelding gehad van een jeugdkoor, waarvan veel leden deelnemen aan de sportdag”, zegt Hoefnagels.
De unieke samenwerking tussen tien Astense koren biedt mogelijk perspectief op meer. Maar daar wil de projectcommissie nu nog even niet aan denken. “Vocaal op de Pedaal is een enorme berg werk geweest. Als het straks achter de rug is, en alles is bezonken, dan kunnen we bekijken of een herhaling de moeite waard is”, zegt Verhaar.
Alle routes, activiteiten, tijden en programma’s zijn te vinden op www.puursangh.nl.